Det hersker i dag liten tvil om at å det har mange fordeler å kutte kjøtt fra kostholdet. Å produsere kjøtt krever enorme ressurser - vann, jordbruksland og ikke minst transport. I tillegg vet vi fra studie etter studie at rødt og behandlet kjøtt ikke er heldig for verken hjerte- eller tarmhelse.
Og nå har en ny studie også pekt på en annen fordel ved å kutte ut rødt kjøtt - bedre hjernehelse - og lavere risiko for demens når man blir eldre.1.
Ifølge studien, som var publisert forrige uke i det medisinske tidsskriftet Neurology, hadde de deltakerne som spiste 1/4 porsjon eller mer av behandlet rødt kjøtt, som pølser, bacon, salami eller skinke, om dagen en opptil 13 prosent større sjanse for å utvikle demens enn de deltakerne som spiste mindre enn 1/10 porsjon av dette daglig.
Ifølge forskerne regnet man her at en porsjon dreide som om to skiver bacon, 1 1/2 skive skinke eller en pølse. Forskerne som var involverte i studien fant også ut at selv en eneste ekstra porsjon med behandlet rødt kjøtt per dag var nok til å akselere hjernealdring med 1.6 år i året.
Dette sier studier om sammenhengen mellom det vi spiser og hjernen vår
Til denne studien analyserte forskerne data fra mer enn 133.000 deltakere med en gjennomsnittsalder på 49 som alle hadde vært med på to andre større studier, Nurses’ Health Study og Health Professionals Follow-Up Study.
Informasjonen forskerne hadde tilgang på til denne nye studien inneholdt detaljer som var samlet inn over mange år, blant annet informasjon om deltakernes kosthold og allmenn-helse. Her hadde deltakerne i begge studiene måttet svare utfyllende på spørsmål rundt dette hvert andre år gjennom hele studieperioden.
I løpet av en 43-års periode hvor studiene pågikk, ble flere enn 11.000 deltakere diagnostisert med demens.
Det er dog viktig å merke seg at siden denne studien er basert på observasjoner, påpeker forskerne at man kan ikke si med 100 prosent sikkerhet at behandlet rødt kjøtt er med på å direkte forårsake demens, bare at det finnes en sterk assosiasjon mellom disse to. Men en av studiens hovedforfattere, Dr Daniel Wang, forklarer hvorfor det er så viktig å finne ut mer av denne sammenhengen.
I en pressemelding forklarer Wang, som jobber som assisterende professor ved avdeling for ernæring ved Harvard T.H. Chan School of Public Health:
- Store studier som denne, som foregår over en lang tidsperiode, er essensielle for å se på sykdommer som demens, som kan utvikle seg over flere tiår.
Han la til:
- Vi fortsetter å pusle sammen data fra disse studiene for å bedre forstår mekanismen som forårsaker demens og kognitiv nedgang.