Gå til hovedinnhold

Bytt ut rødt kjøtt med bønner og linser om du vil ha lavere risiko for demens, sier stor ny studie 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 23. januar

Det hersker i dag liten tvil om at å det har mange fordeler å kutte kjøtt fra kostholdet. Å produsere kjøtt krever enorme ressurser - vann, jordbruksland og ikke minst transport. I tillegg vet vi fra studie etter studie at rødt og behandlet kjøtt ikke er heldig for verken hjerte- eller tarmhelse.

Og nå har en ny studie også pekt på en annen fordel ved å kutte ut rødt kjøtt - bedre hjernehelse - og lavere risiko for demens når man blir eldre.1.

Ifølge studien, som var publisert forrige uke i det medisinske tidsskriftet Neurology, hadde de deltakerne som spiste 1/4 porsjon eller mer av behandlet rødt kjøtt, som pølser, bacon, salami eller skinke, om dagen en opptil 13 prosent større sjanse for å utvikle demens enn de deltakerne som spiste mindre enn 1/10 porsjon av dette daglig.

Ifølge forskerne regnet man her at en porsjon dreide som om to skiver bacon, 1 1/2 skive skinke eller en pølse. Forskerne som var involverte i studien fant også ut at selv en eneste ekstra porsjon med behandlet rødt kjøtt per dag var nok til å akselere hjernealdring med 1.6 år i året.

Dette sier studier om sammenhengen mellom det vi spiser og hjernen vår

Til denne studien analyserte forskerne data fra mer enn 133.000 deltakere med en gjennomsnittsalder på 49 som alle hadde vært med på to andre større studier, Nurses’ Health Study og Health Professionals Follow-Up Study. 

Informasjonen forskerne hadde tilgang på til denne nye studien inneholdt detaljer som var samlet inn over mange år, blant annet informasjon om deltakernes kosthold og allmenn-helse. Her hadde deltakerne i begge studiene måttet svare utfyllende på spørsmål rundt dette hvert andre år gjennom hele studieperioden.

I løpet av en 43-års periode hvor studiene pågikk, ble flere enn 11.000 deltakere diagnostisert med demens.

"Vi håper at resultatet av denne studien fører til at man begynner å skjønne viktigheten av sammenhengen mellom de vi spiser og hjernen vår."

Forskerne hadde flere teorier som de jobbet ut fra da de forsøkte å finne sammenhengen mellom rødt kjøtt og kognitiv svikt. En av disse gikk ut på at fordi rødt kjøtt inneholder store mengder mettet fett har dette en negativ effekt på sentralnervesystemet, som igjen kan forverre hjernehelsen.

Yuhan Li, som var en av studiens hovedforfatterne, forklarer at behandlet rødt kjøtt inneholder høye nivåer av nitritt og salt, noe som også bidrar til en forhøyet risiko for kognitiv svikt. Nitritt, som er mye benyttet i behandlet kjøtt for å oppnå en frisk, rød farge på kjøttet, er også knyttet til en forhøyet risiko for kreft ifølge andre studier. 2. 

Hans kollega Wang forklarer også i samme pressemelding at denne studien er unik og viktig, da den legger vekt på hvordan det vi spiser direkte påvirker hjernen vår og hvordan den eldes.

- Retningslinjer for kosthold og ernæring har en tendens til å fokusere på hvordan man kan redusere risikoen for kroniske tilstander, som hjertesykdom og diabetes, mens kognitiv helse er mye mindre diskutert, til tross for at man vet at det finnes en sammenheng mellom disse.

Han legger til:

- Vi håper at resultatet av denne studien fører til at man begynner å skjønne viktigheten av sammenhengen mellom de vi spiser og hjernen vår.

Bytt ut rødt kjøtt med bønner og linser

Ifølge studien kan det å kutte ut eller drastisk redusere mengden av rødt kjøtt du spiser være et viktig steg for å ta vare på helsen din på lang sikt. Å bytte ut rødt kjøtt med plantebaserte proteinkilder som bønner, linser og nøtter var assosiert med en 19 prosent lavere risiko for å utvikle demens, forklarer forfatterne i en pressemelding.

Dette er også beskjeden fra kreftforskningsinstituttet The American Institute for Cancer Research, som anbefaler at man ikke spiser mer enn tre porsjoner rødt kjøtt i uken, samt fullstendig kutter ut behandlet kjøtt fra kostholdet sitt.

Les også