Lurer du på hvor du skal spise ute med venner, eller ser du etter nye forslag til hjemmekjøkkenet? Da kan du la deg friste av disse matkulturene!
1 Etiopisk
Etiopia mat er ansett som veldig veganervennlig. Den mest kjente etiopiske matretten er injera, en syrnet lefse laget av teffmel. Injera serveres og brukes som bestikk – du får gjerne en rekke småretter servert på en injera. Riv av litt av injeraen og plukk opp maten med den, og injeraen suger til seg krydder og smaker fra rettene. De veganske rettene er basert blant annet på bønner og linser, potet, grønnkål og salat.
Prøv for eksempel: Yetsom beyaynetu – Et must om du drar på en ethiopisk restaurant. Mange ethiopere er katolikker, og faster i seks uker uten å spise noe kjøtt – det er der denne retten har sitt opphav.

2 Italiensk
Italiensk mat er langt mer veganvennlig enn man kanskje tror, mange retter fra det italienske kjøkkenet kan lett gjøres plantebasert med små endringer. Pizza uten ost kan være helt fantastisk dersom man har gode råvarer og en deilig pizzabunn. Tørr pasta er nesten alltid vegansk, med unntak for tagliatelle som ofte er med egg. Risotto blir raskt vegansk om man ikke bruker smør eller parmesan.
Prøv for eksempel: Pasta aglio e olio e peperoncino – Pasta med hvitløk, chili, persille og olivenolje. En klassisk rett fra Roma man lett kan slenge sammen på et blunk, med et himmelsk resultat som ikke tar lengre tid enn det tar å koke pastaen.

3 Thai
Thaimat er rikt på tofu, grønnsaker og kokosmelk, så mange retter kan lett lages vegansk om man dropper fiksesaus og østerssaus. Veganske produkter fra Thailand har ofte en gul og rød logo med tegnet เจ (uttales som engelske "jay", slektet med kinesiske zhai) – se etter det neste gang du er på en internasjonal matforretning, eller om du er på reise i Thailand.
Prøv for eksempel: Tom Kha – en velkjent kokossuppe fra Thailand. Men ikke bestill tom kha gai – gai betyr kylling. Spør heller om tofu!

4 Indisk
Vegetarisk mat er lett funnet i det indiske kjøkken på grunn av religiøse skikker som er delt av både hinduer, jainer og buddhister som bor i India. Disse religionene har alle vegetariske innslag av forskjellig grad. Mange indiske vegetarianere spiser heller ikke egg.
Det lønner seg å ha kontroll på ingrediensene som går igjen – aloo betyr potet, gobi betyr blomkål. Palak er spinat. Ghee og makhani er refererer henholdsvis til klarnet smør og vanlig smør.
Prøv for eksempel: Aloo Gobi – en velsmakende rett med poteter og blomkål og tradisjonelle indiske krydder som gurkemeie.

5 Japansk
På hjemmekjøkkenet kan man lett lage japans mest kjente rett, sushi! Retten assosieres ofte med rå fisk, men ordet sushi betyr "sur ris" – ris med eddik. Sushi kan lages med avocado, agurk, shiitake, tofu – kun fantasien setter grenser. Misosuppe kan faktisk lages vegansk, og tempura av grønnsaker er vegansk så lenge røren er laget uten egg, noe den ofte er til og med på restauranter.
Prøv for eksempel: Shojin ryori – nok et innslag med buddhistisk opphav, som bør testes om du besøker Japan. Shojin ryori er ansett som en kunstform, kjennetegnet av delikate smaker som lokkes ut fra råvarene uten å tilsløre dem.
