Gå til hovedinnhold

6 selskaper kniver om å vinne 15 millioner dollar for beste alternativ til kylling- og fiskefilet  

Julie Kvamme

Oppdatert 03. september

Kampen om å lage det beste alternativet til kyllingfilet eller fiskefilet nærmer seg slutten i XPRIZE sin konkurranse – "Feed The Next Billion".

Premiepotten er på 15 millioner dollar. Etter fire års konkurranse gjenstår nå seks finalister som kniver om den gjeve prisen.

Finalistene har benyttet forskjellige metoder for sitt sluttprosukt – noen alternativer er kultivert labkjøtt, mens andre er plantebasert eller basert på mycellium.

Hva er XPRIZE?

XPRIZE er en organisasjon som siden 90-tallet har avhold og utviklet offentlige konkurranser som oppfordrer til teknologisk utvikling som skal være til fordel for menneskeheten.

De mener insentiverte konkurranser motiverer industrien og individer til å klekke ut nye løsninger og ideer.

Prøver å utklassere konvensjonell kylling eller fisk

Den store premien, som tilsvarer 160,18 millioner norske kroner, er ment som et insentiv for selskaper eller institusjoner verden rundt for å utvikle kyllingbryst eller fiskefileter som etterligner – eller utklasserer – konvensjonell kylling eller fisk.

Høye krav er stilt til sluttproduktet. Tilgjengelighet, bærekraft, dyrevelferd, ernæring og helse, og ikke minst smaken, vurderes som en helhet.

XPRIZE har også lovet en bonuspremie til den beste produsenten av et helt dyrefritt vekstmedium, med lavest produksjonskostnad.

– Vi vet at vi trenger flere næringsrike, miljøvennlige og bærekraftige alternativer for konvensjonelle dyrebaserte produkter. Adopsjon av disse produktene i stor skala krever at kontinuerlig innovasjon i markedet.

Caroline Kolta, leder av XPRIZE "Feed The Next Billion"-programmet.

Knepen finale avholdt i Abu Dhabi

Vegansk fiskefilet på tallerken med dill og sitron.
En av konkurrentene, Revo Foods sin fiskefilet © Revo Foods

XPRIZE avholdt smakstesting Abu Dhabi i juli, hvor 300 personer fikk smake de nye kylling- og fiskefiletene. Produktene ble tilberedt likt og presentert slik at de ligner på konvensjonell kylling og fisk.

Vinneren har ennå ikke blitt annonsert. Francisco Araya fra International Centre for Culinary Arts Dubai kommenterer at han tror det blir flere flere vinnere på grunn av den høye kvaliteten på de forskjellige produktene.

–Jeg tror det blir mer enn én vinner. Smaksprøvene ligner på ekte vare. Det er enestående, sier Araya til Khaleej Times.

Disse ønsker å vinne

Mer enn 300 deltakere fra hele verden har vært med i konkurransen siden 2020, og nå gjenstår disse seks finalistene:

  • CellX (Kina): Fokuserer på å utvikle cellekultiverte kjøttprodukter, med mål om å redusere miljøpåvirkningen og forbedre matsikkerheten.
  • Eternal.bio (Argentina): Et bioteknologiselskap som utvikler teknologi for å forlenge levetiden til celler, med applikasjoner innen aldringsforskning og regenerative medisiner.
  • Profillet (Canada): En leverandør av plantebaserte proteiner som utvikler bærekraftige matløsninger for å erstatte animalske produkter i kostholdet.
  • Revo Foods (Østerrike): Utvikler plantebaserte sjømatprodukter, inkludert laks og tunfisk, ved bruk av 3D-printing for å skape realistiske teksturer.
  • TFTAK (Estland): Forskningssenter som spesialiserer seg på mat- og bioteknologi, og utvikler innovative løsninger for næringsmiddelindustrien, spesielt innen fermentering.
  • The PlantEat (Sør-Korea): Et mattech-selskap som fokuserer på å utvikle smakfulle og næringsrike plantebaserte produkter, med mål om å gjøre bærekraftige matvalg tilgjengelige for alle.

Bakgrunn for konkurransen

I 2050 vil verdens befolkning etter dagens beregninger være på 9,7 milliarder. Sammen med befolkningsveksten, følger høyere behov for proteiner.

Samtidig er dagens kjøttproduksjon en enorm miljøbelastning på planeten. Det anslås at kjøttindustrien står for et sted mellom 11 til 19 prosent av verdens klimagassutslipp.

XPRIZE skriver på sine nettsider at selv om det allerede er økt aktivitet i bruk av plantebaserte og kultiverte alternativer til burgere, kyllingnuggets og kvernet fisk, trengs det fortsatt mer arbeid for å lage strukturerte, næringsrike, rimelige og allsidige kylling- og fiskealternativer som kan konkurrere med konvensjonelle produkter på markedet.

Før denne konkurransen var det lite aktivitet i dette segmentet for hele fileter, men nå er det mange innovatører som har kommet med sine løsninger. Flere av de 300 deltakerne jobber fortsatt med sine produktløsninger, for eksempel kanadiske New School Foods.

Les også