Gå til hovedinnhold

5 matvarer som kan beskytte mot vinterforkjølelsen 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 03. januar

Hoster og snufser du om dagen? Da er du langt fra alene. Vinteren er høytid for forkjølelser og influensa og mange kjenner på å ikke føle at formen er helt på topp.

Det er alltid en god ide å sørge for at man spiser mat som støtter og bygger opp immunsystemet i kroppen, og dette gjelder nok spesielt mye akkurat på denne årstiden. Og når det kommer til matvarer som har en styrkende effekt på immunsystemet, så er det absolutt noen som skiller seg ut som ekstra effektive.

Plantebasert mat og immunsystemet

Å spise et balansert, fargerikt kosthold av plantebaserte råvarer kan absolutt være med på å styrke immunforsvaret vårt, det er de fleste leger og helseeksperter skjønt enige om. Men det er også viktig å huske på at det finnes ingen trylleformel for å unngå å bli forkjølet og småsyk om vinteren, og noen av faktorene som spiller inn er utenfor vår kontroll. Hvor stor risiko du har for å bli forkjølet avhenger fra flere ting, som hvor eksponert du er for virus og bakterier, hvor mye stress du er utsatt for, hvor godt og mye du sover om natten og også så klart ting som alder og generell helse.

Men at å spise et variert plantebasert kosthold kan ha en positiv effekt på både helse og immunsystemet vårt hersker det heller ingen tvil om. Dette kommer i hovedsak av at frukt, grønnsaker, helkorn, bær, nøtter, belgfrukter og frø alle inneholder essensielle næringsstoffer som vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber, som alle er svært viktige for kroppen vår å få nok av for å opprettholde normal immunfunksjon.

5 matvarer som kan hjelpe til med å holde deg frisk i vinter

Det er så klart helheten av kostholdet som er mest viktig når det gjelder innvirkningen dette har på immunforsvaret vårt, og vi trenger en variasjon av næringsstoffer i kosten vår. Men det finnes faktisk noen planter som scorer ekstra høyt når det kommer til å virke styrkende på immunforsvaret vårt. Så om du ønsker å gjøre det du kan for å unngå å pådra deg en forkjølelse eller bli sengeliggende med influensa i vinter, ja så bør du kanskje sørge for å putte disse fem i handlevogna neste gang du er i butikken:

1 Appelsiner

Appelsiner, mandariner og klementiner er alle stappfulle av C-vitaminer, og selv om det ikke foreligger helt tydelige bevis på at å få i deg nok C-vitaminer kan unngå at du blir forkjølet, så har flere studier påpekt at vitamin C kan gjøre sykdomsforløpet mildere om du først har pådratt deg en forkjølelse. 1.

I tilegg er sitrusfrukter stappfulle av fiber, kalium, vitamin A og mange andre essensielle næringsstoffer, noe som gjør disse fruktene rene næringsbomber i seg selv, og absolutt noe du burde spise mer av for å styrke immunforsvaret generelt.

2 Chilli

Om du allerede har blitt forkjølet, kan litt heftig krydret mat være det du trenger for å få fart på sakene. Med andre ord, mat som er sterkt krydret og som gjør at vi kjenner det godt både i nesen og halsen kan bidra til at du kjenner deg mindre tett i nesen og føler at du puster bedre.

Så husk å ikke spar på chilliene eller krydderet neste gang du er forkjølet. I tillegg inneholder chilli, enten det er snakk om typene jalapeno, poblano- eller cayenne, rikelig med vitamin C, vitamin A og fiber.

3 Kirsebær

Det er kanskje ikke så enkelt å få tak i ferske kirsebær om vinteren, men i frysedisken finner du dem, og disse er perfekt til å ha i en smoothie om du har en forkjølelse du vil bli kvitt.

Kirsebær er stappfulle av både vitamin C og antioksidanter, noe som hjelper til med å bekjempe frie radikaler i kroppen som fører til skade på kroppens celler, og som man mistenker kan være med på å svekke immunforsvaret.

4 Hvitløk

Det har lenge vært kjent at å spise hvitløk ikke bare setter mye smak på maten, men kan også ha alle mulige slags fordeler for helsen vår.

Særlig gjelder dette om man spiser hvitløken rå, som for eksempel i en salatdressing eller finhakket som topping på pizzaen. Når man får i seg rå hvitløk, frigjøres nemlig allicin, et svovelholdig stoff som dannes når hvitløken hakkes, knuses, tygges eller presses. 2. 

Mange ulike studier har påpekt at nettopp allicin har helt utrolige helsebeskyttende effekter på mange områder, ikke minst på immunforsvaret. hvor dette stoffet hjelper til med å bekjempe infeksjoner og holde de hvite blodcellene i kroppen vår i god form.

5 Gurkemeie (og sort pepper)

Disse to burde alltid benyttes sammen - særlig om det er en immunstyrkende effekt du er på jakt etter.

For selv om det teknisk sett er gurkemeie som inneholder det aktive virkestoffet curcumin, som man vet har en styrkende effekt på immunsystemet vårt, så kan ikke dette tas opp i kroppen på en effektiv måte dersom det ikke kombineres med sort pepper.

Heldigvis er det ikke så mye som skal til, så et lite knyp med fersk-kvernet sort pepper holder i massevis, og sammen med gurkemeie, enten du bruker det som krydder i en gryte, til å sette smak på en tofu- eller kikerterøre (som et alternativ til eggerøre) eller lager en såkalt 'golden latte' drikk, så vil dette være med på å gi immunsystemet ditt en skikkelig 'boost.'

Les også