Gå til hovedinnhold

10 plantebaserte merker vi drømmer om å se i norske dagligvarehyller  

Julie Kvamme

Oppdatert 02. august

Det skjer stadige innovasjoner på det plantebaserte markedet, mens Norge snegler seg etter. Det er så mye man kan lage av planter, og markedet er fortsatt i vekst!

Her tar vi deg gjennom en drømmetur på butikken, hvor du kan fylle kurven med speilegg til søndagsfrokosten, bacon til raspeballene og fiskepinner som tar deg tilbake til barndommen.

Hva er poenget med disse produktene?

Av og til savner man kanskje gamle kjenninger som fleskepannekaker eller posjerte egg. Nettopp der kommer disse produktene til unnsetning. Man får smaken på det man savner, uten etiske problemer!

Dessuten er det mange fordeler for andre som liker smaken av de animalske produktene å kutte ned på forbruket, både for helsen, klima og for dyrene!

Her er en rekke merkevarer og produkter vi håper å se i hyllene i Norge:

1 THIS

THIS er et britisk selskap som virkelig har ekspandert de siste årene. THIS har litt av alt – bacon, kylling, og pølser. Hva smaker det som? Kjøtt, sier THIS – smaken og teksturen ligger så tett opp mot ekte kjøtt at selskapet har mottatt klager fra kunder som tror de har har fått ekte kjøtt!

Pakke med <span lang="en">This isn't chicken wings</span>
Foto: This™ ©

2 Juicy Marbles

Dette slovenske selskapet utviklet verdens første marmorerte, veganske biff. De både bifftsykker og spareribs i arsenalet sitt, som ikke bare er smakfulle, men også rike på protein, B12 og jern.

Stekt vegansk <span lang="en">spareribs</span> fra <span lang="en">Juicy Marbles</span>.
Foto: Juicy Marbles ©

3 Neggst

Dette tyske selskapet har utviklet blant annet speilegg og posjerte egg, laget av naturlige ingredienser. Selskapet fokuserer på bærekraftig produksjon, og vil revolusjonere frokostbordet! Thank u, neggst!

Nuddelsuppe med posjerte veganske egg.
Foto: Neggst ©

4 LaVie

Fransk bacon, uten gris! LaVie har gjort seg kjent for sitt veganske bacon, med kokosolje og soyaprotein har selskapet skapt et produkt som gir den umiskjennelige baconsmaken. Passer perfekt til fleskepannekaker og carbonara!

Bolle med vegansk carbonara med bacon fra LaVie.
Foto: LaVie ©

5 Vegan Zeastar

Vi sier nei takk til overfiske, oppdratt, miljøgifter og synkende fiskebestander, og slår et slag for Vegan Zeastar. Dette er sjømat uten fisk, så du kan nyte smaken av havet, uten å fiske opp havet. Vegan Zeastar hadde en kort visitt i spesialistbutikker i Norge, men disse produktene fortjener en fast plass i fiskedisken.

Panert fisk fra Vegan Zeastar.
Faksimile: Vegan Zeastar

6 OGGS

"Scrambled eggs" var Paul McCartneys originaltittel på låten "Yesterday". Hønseegg hører til gårsdagen, morgendagens egg er OGGS. Med OGGS kan du bake, lage marengs til pavlova, og til og med lage – ja, du vet hvor jeg skal – eggerøre. OGGS har også et utvalg eggfrie veganske desserter.

Veganske kaker fra OGGS.
Foto: OGGS ©

7 Mellody

Denne veganske honningen er laget av naturlig sukker og er infusert med ekstrakter fra bienes favorittblomster! Mellodys mål er å beskytte bier og økosystemer, samtidig som de gir forbrukerne muligheten til å nyte honningsmak.

Honningskje med vegansk honning fra Mellody.
Foto: Mellody® ©

8 OmniFoods

OmniFoods er en ledende produsent av plantebaserte kjøtt- og sjømatalternativer i Asia. De har gjort seg kjent for innovative produkter som OmniPork, og ønsker å redusere karbonavtrykket i matproduksjon. OmniFoods har funnet veien til amerikanske og britiske kjøledisker, så vi krysser fingrene for at det kommer hit også!

Montasje av produktene til Omnifoods.
Foto: Omnifoods ©

9 Tindle

Tindle fra Singapore har spesialisert seg på plantebasert kylling. De bruker en egenutviklet blanding kalt "Lipi" for å etterligne smaken og teksturen av kyllingfett, og de smaker forbausende likt! Tindle har blitt særlig populær i restaurantbransjen og finnes nå på menyer verden over.

Oversiktsbilde av Tindle sine produkter.
Foto: Tindle™ ©

10 Redefine Meat

Redefine Meat bruker banebrytende 3D-printingteknologi for å lage plantebasert kjøtt. De fokuserer på å gjenskape strukturen og smaken av hele kjøttstykker, ikke bare hakket kjøtt. Redefine Meat tilbyr både "hele kjøttstykker" og hakket kjøtt, og utfordrer tradisjonelle oppfatninger om hva plantebasert kjøtt kan være.

Vegansk stek med potetmos, dandert på en tallerken med grønne urter.
Foto: Redefine Meat™ ©

Les også